amtsmandboligen
Amtsmandsboligen – ca. 1935
Skulpturhaven eller Amtmandens have Skulpturhaven er det tidligere Amtmandens have her ved Bachmanns Vandmølle og Vidåen, og indeholder en alsidig række smukke skulpturer og kunstværker. Siden etableringen i 2008 er der blevet placeret kunst her for millioner. Nyd samtidig synet af de store gamle træer, især den gamle ægte kastanje, mærket af århundreders storme.
 
Uldgade & Slotsgade/Frigrunden Efter en stor brand i 1586 blev bl.a. Slots- og Uldgade kvarteret genopbygget og underlagt Amtet. Frem til 1665 betalte borgerne her derfor ikke skat til byen og enkelte husstande blev først indlemmet under Tønder By´s forordninger i 1933.
bjergvipstjert
Bjergvipstjert
Bjergvipstjerten v. Bachmanns Vandmølle Kig godt efter nede mellem stenene i det brusende vand. Ser du en gullig fugl med en meget lang og vippende hale, så er det bjergvipstjerten på fødejagt. Den besøger os forår og efterår på træk. Under broen har vi sat ynglekasser op til den, og det første par er flyttet ind. Vi håber den bliver – bjergfuglen i den flade marsk.
 
 
Vil du vide mere
kort-d-1 d-1 d-2 d-3 d-4 d-5 d-6