blegen
Der høstes på Blegen ca. 1900
Blegen Området overfor på begge sider af broen – kaldet Østerblegen – var også en af Tønders tre blegepladser, hvor man lagde klæde ud til blegning. Efter uld var stof/klæder vævet af hør det almindeligste, indtil bomuld kunne importeres. I det bedre borgerskab skulle lærred helst være hvidt, men hørrens farvedele var vanskelige at opløse i vand. Derfor boede her bl.a. en Blegmand, der kunne fremskynde blegningen kemisk. Klædestykkerne blev skyllet i åen og vendt på Blegen i lyset, så blegningen blev så jævn som mulig.
isfuglen
Isfuglen på udkig efter fisk
Isfugl Hov! Et blåt lyn lavt hen over vandfladen og et skarpt skrig. Så er det isfuglen. En af de mest farverige danske fugle på fiskefangst. Sommer og vinter kan du være heldig at støde på den. Og kig lige efter på den modsatte bred. En stor firkantet kasse af jord og mudder; med et hul ud mod vandet. Her bor isfuglen.
 
Sparekassebroen Fra sumpede arealer med vildtvoksende krat til et anlæg med flotte broer, hvor isfuglen er på fiskefangst og den grønbenede rørhøne nipper i græsset eller svømmer rundt blandt de mange gråænder. Sparekassen bekostede broen i 1880 og gav den til det nye anlæg – deraf navnet ”Sparekassebroen”. Tønder Sparekasse blev oprettet i 1820 og gav hvert år hele sit overskud til almennyttige formål. Fra 1820 og frem til 1. verdenskrig uddelte Sparekassen i Tønder således op mod ½ million mark.
 
 
Vil du vide mere
kort-1.8